Importeren vanuit een EU-land

Sandra RaemakersOndernemerschap

Kralen importeren

Je bent op vakantie en je ziet een geweldig product. Iets wat in Nederland nog niet verkocht wordt of veel duurder is. Een kans! Het liefst neem je het meteen mee naar Nederland om het hier te gaan verkopen, maar je weet dat dit mogelijk niet de slimste manier is. Hoe wel dan?

De vraag is eerst, waar heb je het product gezien, in een EU-land of in een land daarbuiten? Dat maakt een behoorlijk verschil. Een product van binnen de EU inkopen is een intracommunautaire verwerving. Dat heeft voordelen. Je hebt in het merendeel van de landen niet te maken met wisselkoersen en betaling kan zonder veel omwegen plaatsvinden.

Importeren uit een EU-land

Je hoeft geen invoerrechten te betalen wanneer je een product uit een EU-land inkoopt. In het land van herkomst wordt het product met 0% btw belast. Om het product tegen het nulprocentstarief geleverd te krijgen, moet je wel aan twee voorwaarden voldoen:
1) Je moet btw-plichtig zijn en de leverancier moet hiervan op de hoogte zijn. De leverancier vermeldt hiertoe jouw en zijn btw-nummer op de factuur.
2) Het product moet het land van de leverancier verlaten. Dit is aan te tonen met bijvoorbeeld een orderbevestiging, de factuur of de vrachtbrief.
Je moet over leveringen van binnen de EU wel btw in Nederland afdragen. Dat doe je bij de periodieke aangifte van de btw.

Productaansprakelijkheid

Een ander voordeel van importeren vanuit de EU is de beperktere productaansprakelijkheid ten opzichte van importeren vanuit een niet-EU land. Productaansprakelijkheid is de aansprakelijkheid voor schade die is ontstaan door een gebrek aan een product. In de keten kun je hiervoor aansprakelijk worden gesteld. De eindverantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de fabrikant. Als je producten van buiten de EU hebt geïmporteerd, word jij als fabrikant gezien.

Wat is verder van belang?

Je hebt wel met productaansprakelijkheid te maken wanneer je producten van binnen de EU bewerkt of van een eigen merk en logo voorziet. Je wordt dan, net als bij import van buiten de EU, als fabrikant gezien. Ook kun je te maken krijgen met de Warenwet. In de Warenwet staat onder andere aan welke etiketteringsregels de producten moeten voldoen. De Voedsel en Waren Autoriteit controleert op naleving van de wet.

Afhankelijk van wat je gaat importeren en vanuit welk land zijn er nog veel meer zaken die van belang kunnen zijn. Check het goed, voordat je een bestelling doet! Meer informatie: sandra@raemakersbedrijfsadvies.nl, telefoonnummer 06 50510395.