Samen sterk in een coöperatie

Sandra RaemakersMarketing en Verkoop, Ondernemerschap

Samenwerkende buitenlandse coöperatie ondernemers

De laatste tijd worden er weer steeds meer coöperaties opgericht. Daar is een goede reden voor. Ondernemers die samenwerken in een coöperatie kunnen vaak met elkaar gemakkelijker opdrachten verwerven, hogere tarieven vragen en kosten delen. Cordaid heeft recentelijk een project opgezet waarin startende coöperaties gedurende de eerste twee jaar kunnen worden ondersteund.

Als individuele ondernemer hebt u voordelen als u in een coöperatie samenwerkt. Ook voor de opdrachtgever zijn er voordelen om met een coöperatie van ondernemers te werken. Hij krijgt bijvoorbeeld meer zekerheid in termen van vervanging en aanspreekbaarheid bij ziekte dan wanneer hij met een individuele zzp-er in zee gaat. Dat is soms ook een hoger tarief waard.

Oprichtingsfase van een coöperatie

In de oprichtingsfase van een coöperatie zijn er opstartkosten. Meestal worden de kosten voor advies, de notaris en de ontwikkeling van een website onderling verdeeld. Wanneer de coöperatie in samenwerking met Cordaid wordt opgericht zal Cordaid voor de dekking van de opstartkosten (oprichtingskosten en eerste investeringen) een startkapitaal van maximaal € 15.000,- aanvragen bij de Stichting Doen. Per coöperatie zijn er vervolgens 29 adviesdagen beschikbaar voor verdere coaching.

Samen acquireren

Het opbouwen van een netwerk van potentiële klanten kost veel tijd en vaak ook geld. Er gaat tijd zitten in het voeren van verkoopgesprekken en het maken van offertes. Netwerkbijeenkomsten kosten vaak geld. Wanneer iemand een potentiële opdracht binnenhaalt van een klant die met het collectief in zee wil gaan, calculeert ieder zijn deel van het werk. Dat wordt vervolgens opgeteld in de offerte. Degene die de nieuwe klant heeft aangedragen mag echter ook een vergoeding ontvangen. Vijf tot tien procent van de omzet is redelijk. Voor het coördineren van het hele verkooptraject is een vergoeding van zelfs vijftien tot vijfentwintig procent van de omzet redelijk.

Voorwaarden Cordaid

Een coöperatie kunt u altijd met een aantal ondernemers oprichten. Echter om voor de begeleiding en het startkapitaal van Cordaid en Stichting Doen in aanmerking te komen, moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. U moet met vijf tot acht ondernemers zijn. Minimaal de helft daarvan moet de status van politiek of humanitair vluchteling hebben gekregen en een verblijfvergunning voor vijf jaar hebben gekregen.

Wilt u meer informatie over het oprichten van een coöperatie, neem dan contact op. Raemakers Bedrijfsadvies: telefoon +31 (0)6 50510395 of e-mail sandra@raemakersbedrijfsadvies.nl