Starten met beperkt budget, stel prioriteiten!

Sandra RaemakersOndernemerschap

Eigen bedrijf starten met weinig budget

U wil uw eigen bedrijf starten, hebt grootse plannen. Uw bedrijf gaat groot worden. Het liefst wilt u daarom alles meteen perfect en uitgebreid regelen, gericht op de toekomst. Maar vaak kan dat niet. U hebt maar een beperkt budget. Hoe gaat u hier mee om? Welke keuzes maakt u?

Stel de klant centraal. Denk aan wat u nu nodig hebt, niet aan wat u in de toekomst kunt gebruiken. Wat zijn de basiszaken die u echt nodig hebt om uw bedrijf te runnen en uw klanten naar tevredenheid te bedienen. Ga vervolgens na wat het kost in tijd en geld om dat bedrijfsmiddel in de toekomst van een iets hoger niveau aan te schaffen. Maak dan een afweging. Een paar voorbeelden van zaken die iedereen nodig heeft:

Boekhouding starten

Iedere ondernemer moet een boekhouding bijhouden. Het maakt echter een groot verschil of u een groothandel hebt of zelfstandig IT-consultant bent. Het is fantastisch om als IT-consultant de ambities te hebben uit te groeien tot het nieuwe Microsoft, maar het boekhoudpakket dat daar bij hoort heb u bij de start echt nog niet nodig. Kijk naar wat u bij de start nodig hebt en naar de mogelijkheden van het pakket om over te stappen als u groeit.

Machines

In de bouw, maar ook in de horeca hebben ondernemers machines nodig. Is het nodig om die gloednieuw aan te schaffen? Wat vindt de klant belangrijk, een goed product of u zien met een mooie dure machine (of bus)? Gaat u een restaurant starten, hebt u dan meteen de middelen uit een groot-keuken nodig? Het bespaart in personeelskosten, maar alleen als u al klanten hebt.

Het is niet zo dat als u alle bedrijfsmiddelen uitstekend hebt geregeld, de klanten ook vanzelf binnenkomen. Als u een afweging moet maken, investeer dan in de zaken waarmee u nieuwe klanten kan werven en direct in de behoefte van de huidige klanten kan voorzien. Wilt u meer weten over starten van een bedrijf met een beperkt budget, neem dan contact op voor een vrijblijvend gesprek. Raemakers Bedrijfsadvies: telefoon +31 650510395, e-mail sandra@raemakersbedrijfsadvies.nl