Winkelruimte huren

Sandra RaemakersOndernemerschap

Strategie en planning, onderzoek bij nieuwe markt betreden, seizoensinvloeden, investeringen en winkelruimte huren.

Als u een winkel, restaurant of café wilt starten hebt u een pand nodig. Kopen is meestal geen optie. Maar net als kopen, is huren ook een grote stap. Waar moet u op letten als u winkelruimte huren wilt en wat doet u bij problemen?

Een winkelruimte, detailhandelbedrijfsruimte of middenstandsbedrijfsruimte is een pand dat voor het publiek toegankelijk moet zijn en waar het product of de dienst direct aan de klant wordt geleverd. Denk aan een winkel, restaurant, café, afhaaldienst, of ambachtsbedrijf. Check vooraf of het pand ook volgens het bestemmingplan de bestemming heeft die in de huurovereenkomst staat, zodat u ook daadwerkelijk het bedrijf kunt starten in het pand waarvoor u de huurovereenkomst bent aangegaan. Met een huurcontract gaat u een overeenkomst aan voor langere tijd. Standaard heeft een huurovereenkomst een looptijd van twee keer vijf jaar. Dan is het belangrijk dat u niet te veel betaald.

Winkelruimte huren, waarover kunt u onderhandelen?

U kunt onderhandelen over een huurvrije periode, een periode waarin u (nog) geen huur betaalt. Het is wel goed om vooraf na te gaan wat een marktconforme huurprijs is, zodat u niet na afloop van de huurvrije periode opeens een veel hogere prijs dan conform gaat betalen. U kunt ook afspreken dat u korter dan vijf jaar huurt. Voor winkelruimte kunt u een huurovereenkomst voor twee jaar of korter afspreken, die op de einddatum automatisch eindigt. Wanneer u net uw bedrijf bent gestart is dat zeer raadzaam, omdat u nog niet weet hoe u bedrijf gaat lopen. Anders kunt u alleen opzeggen minimaal een jaar voordat de eerste termijn of de tweede termijn van vijf jaar afloopt. Wanneer er dan ook een exploitatieplicht in de huurovereenkomst staat en onderhuur niet is toegestaan, kan dat tot financiële problemen leiden.

Investeringen

Het is belangrijk vooraf goed na te denken en af te spreken hoe u het pand moet opleveren als u er uit gaat. Leeg opleveren en/of in oude staat herstellen, kan soms heel veel geld kosten. Als u wilt gaan investeren in het pand, is het slim om vooraf over de oplevering bij vertrek te onderhandelen. Als u veel gaat investeren kan het ook handig zijn om een voorkeursrecht van koop in de overeenkomst op te nemen.

Bedrijf beëindigen, verkopen of in een andere rechtsvorm

Als u uw bedrijf wilt beëindigen, verkopen of in een andere rechtsvorm (zoals een B.V.) wilt inbrengen, maar de huurovereenkomst is nog niet ten einde, dan kan de verhuurder dwars gaan liggen. Uitgangspunt is dat u tot het einde van de overeenkomst huur betaalt. U kunt proberen met de verhuurder overeen te komen dat de overeenkomst tegen betaling van een afkoopsom eerder eindigt. Bij een huurovereenkomst voor winkelruimte is het mogelijk de overeenkomst tussentijds over te dragen door middel van een indeplaatsstelling. De nieuwe huurder neemt dan uw plaats in als huurder, met alle daar aan verbonden rechten en plichten. Dit kan echter alleen als de nieuwe huurder uw bedrijf in het pand voortzet. Bij de beoordeling speelt onder andere mee of de nieuwe huurder dezelfde bedrijfsnaam voert en de inventaris en het personeel overneemt.

Wilt u meer weten over het starten van een bedrijf of wilt u uw bestaande bedrijf ergens anders vestigen, neem dan gerust contact op met Raemakers Bedrijfsadvies, sandra@raemakersbedrijfsadvies.nl of 06 50510395.